Царството, красива революция – Грегъри Бойд

от Editor
492 четено
Сподели

ЦАРСТВОТО, КРАСИВА РЕВОЛЮЦИЯ

Защото, когато загубих своята религия, открих красива революция.

Това може да ви изненада или дори да ви обиди, но Исус не е основател на ХРИСТИЯНСКАТА РЕЛИГИЯ. Вярно е, че религията “християнство” се е появила векове след като Той е живял на земята, но ще откриете в много отношения, че тази религия е противоположна на това, което Исус е бил. Всъщност ако прочетете евангелията ще откриете, че самата концепция за “християнска религия” е мит и е в противоречие със светлината на това което Христос е бил. Това което Исус вършеше нямаше нищо общо с обособяването на вярата в християнска религиозност – прочетете евангелията! РЕВОЛЮЦИЯТА, която Той започна я нарече БОЖИЕ ЦАРСТВО. Той носеше свобода на грешниците и конфронтираше религиозните, всъщност ТОВА ГО Е РАЗПЪНАЛО!

Тази революция не е насочена към това хората да вярват в конкретни религиозни убеждения и да се ангажират с конкретни религиозни поведения, макар че те могат да бъдат ВАЖНИ, ВЕРНИ И ПОЛЕЗНИ. Нито пък е съсредоточено върху опитите да се оправи света, като се застъпват за “правилните” политически каузи или за напредъка на “правилните” национални програми, макар че те могат да бъдат БЛАГОРОДНИ, ПРАВЕДНИ И ЕФЕКТИВНИ.

Божието царство, което Исус е установил, е съсредоточено върху едно единствено нещо: РАЗКРИВАНЕ НА КРАСОТАТА НА БОЖИЯТ ХАРАКТЕР и всъщност това е Неговият бунт(революция) срещу всичко, което е несъвместимо с тази красота. НАКРАТКО, ЦАРСТВОТО Е КРАСИВА РЕВОЛЮЦИЯ!

Всичко което е свързано с Исус е проява на бунтовната красота на това Царство. Ние го виждаме най-дълбоко, когато Исус им позволи да бъде разпънат. На Голгота Исус излага на явен показ КРАСОТАТА на Божието решение да страда за враговете Си, вместо да използва Своята Всемогъща сила, за да ги победи с насилие.

На Голгота виждаме също и БОЖИЯТ БУНТ срещу нашето поробване чрез насилие и всичко останало, което ни държи отчуждени както от Бог така и един от друг. Самият дявол е изправен и преодолян на КРЪСТА от Исус.

Исусовата смърт обобщава темата за целия му живот. Всеки аспект от Неговия живот, учение и служене поставиха красотата на Божието царуване на явен показ, чийто бунт е срещу всичко, което противоречи на културата на това царуване! Централният призив към всички, които залагат живота си на Христос, е да се ПРИСЪЕДИНЯТ към тази красива революция и следователно да живеят и обичат така както Той обичаше.

“Който твърди, че живее в Него”, казва Йоан, “трябва да живее както живя Исус” (1 Йоан 2: 6). Ние трябва да проявяваме Божията красота, като обичаме нашите врагове, като служим на бедните, храним гладните, освобождаваме потиснатите, приветстваме изгонените, прегръщаме най-лошите грешници и изцеляваме болните, както Исус Го направи. И няма начин да направим това, без да се бунтуваме срещу всичко в нашия живот, което ни държи в алчност и апатия към тежкото положение на другите. Нито има начин да направим това без да се бунтуваме срещу всичко в обществото, което държи хората физически, социално и духовно потиснати.

Виждате ли, че Царството няма нищо общо с религията “християнство”, това е по-скоро да следваме примера на Исус, като разкриваме красотата на Божието царство, докато се бунтуваме срещу всичко, което е грозно.

Това е КРАСИВА РЕВОЛЮЦИЯ, към която всички сме поканени да се присъединим. Но за да го направим, трябва да загубим нашата религия.

 

Автор: Грегъри Бойд
DSC 7322 2 e1516135656389Грег Бойд е международно признат богослов, проповедник, учител, апологет и автор. Той е интервюиран и поместван на първа страница на New York Times, The Charlie Rose Show, CNN, Националното обществено радио, BBC, както и редица други телевизионни и радио предавания. Грег получава докторската си дисертация от Теологическата Семинария Принстън (с пълно отличие 1988), M.Div. от Yale Divinity School (с отличие 1982), и степента си по философия от Университета в Минесота (1979). Той е професор по теология в продължение на 16 години в университета Ветил (St. Paul, MN), където получава наградата за Превъзходство по преподаване и наградата Campus за лидерство.

Грег е съосновател на Църква Woodland Hills в Сейнт Пол, Минесота, където служи като старши пастор и говори пред хиляди хора всяка седмица. Грег е автор или съавтор на 20 книги и множество научни статии, включително и най-продаваните и награждавани “Писма от скептика” и последните му книги: “Да се покаем от религията” и “Митът за християнската нация”. Неговите апологетски писания и обществени дебати относно историческия Исус и проблемът със злото са помогнали на много скептици да приемат вярата, а неговите писания и семинари за духовна трансформация са имали революционно и освобождаващо въздействие върху хиляди вярващи.


Сподели

Може да харесате още

Translate »
error: