Свободата на Господния Дух – Иво Койчев

от Editor
885 четено
Сподели

2Кор.3:17 А Господ е Духът; и гдето е Господният Дух, [там] е свобода.

Това е един уникален стих от Писанието, който повлия дълбоко в моя живот! В един друг превод на този стих намерен много по-късно от археолози гласи следното: А ГОСПОД Е ДУХЪТ, И КЪДЕТО ДУХЪТ Е ГОСПОД, (ТАМ) Е СВОБОДА!

Смисълът който се набляга в този уникален превод, не е същия, който е написан в превода на съвременните ни Библии.

В превода на съвременните Библии смисъла на СВОБОДАТА се крие във Вездесъщността на Духа “… и гдето е Господният Дух, там е свобода”.  Тогава възникват следните въпроси: След като Господният Дух е Вездесъщ защо липсва свобода навсякъде? Защо виждаме навсякъде влиянието на греха, и неговите последствия като: робство, диктатура, тероризъм, войни, корупция, престъпления и морална деградация?!

Ако останем със смисъла на този превод отговорът на тези въпроси ще бъде труден и най-вероятно ще обвиним несправедливо Бог, че Неговата Вездесъщност не носи свобода от влиянието на греха.

Но втория превод е по-добър, защото дава отговор на въпросите, а именно, че за да бъдем свободни от греха, Духът трябва да бъде нашият Господ. Свободата на Духа не се крие в Неговата Вездесъщност, а в Неговото Господство

” … КЪДЕТО ДУХЪТ Е ГОСПОД ТАМ Е СВОБОДА… “

Свободата на Духа е мощно дело на благодат, която разрушава влиянието на греха в нашият живот. Но също така тази свобода ни освобождава и от морализма свързан с Закона чрез който греха влияе над нашият живот.

Рим 6:10-11 Защото със смъртта, с която умря, Той умря за греха веднъж завинаги; а живота, който живее, живее го за Бога. Така и вие смятайте себе си за мъртви за греха, а живи за Бога в Христос Исус.

Рим 6:14 Защото грехът няма да ви владее, понеже не сте под закон, а под благодат. 

1Кор.15:56 Жилото на смъртта е грехът, а силата на греха е в Закона.

Тази свобода от Господния Дух трансформира мощно духовният ни живот и ни превръща в живо свидетелство за изкупителното дело на Христос.

Автор: Иво Койчев

IK


Сподели

Може да харесате още

Translate »
error: