Благодатта е незаслужена милост

от Editor
912 четено
Сподели

Благодатта е незаслужена милост

Божието взаимоотношение с човека не е заради моралните му достойнства или заради неговите обществени, финансови или политически постижения. Бог обича човека – грешника от Своята непринудена любов за неговото спасение, изцеление и благословение.

Ако мнозина осъзнаеха тази истина, щяха да се доверят на своята вяра, чрез която биха преживяли от Бога много повече, отколкото да се стремят да изработват чрез морални или религиозни постижения своето взаимоотношение с Него. Затова е важна библейската констатация, че Бог оправдава онези грешници, чието доверие е изградило тяхната вяра в Него, а не така наречените “праведници” (моралисти), които изцяло разчитат на собствените си религиозни усилия.

Животът на човека, който Писанието описва като праведник, е основан изцяло на вяра в Бога; чрез която той е осъзнал своето оправдание, като действие на благодатта, която разкрива цялостно Божията непренудена любов в делото на Исус Христос!

Всъщност неговото осъзнаване за човешката праведност е като омърсена дреха, което е станало мощен фактор за неговото смирение и го е накарало да търси Божията благодат отвъд някакви религиозни усилия, доверявайки се изцяло на мощното дело на Исус Христос.

Лука 18:10-14
Двама души се изкачиха в храма да се помолят, единият – фарисей, а другият – бирник. Фарисеят, като се изправи, молеше се в себе си така: Боже, благодаря Ти, че не съм като другите човеци – грабители, неправедници, прелюбодейци, и особено не като този бирник. Постя два пъти в седмицата, давам десятък от всичко, което придобия. А бирникът, като стоеше надалеч, не смееше дори очите си да повдигне към небето, но се удряше в гърди и казваше: Боже, бъди милостив към мене, грешника. Казвам ви, че този си отиде у дома оправдан, а не онзи; защото всеки, който въздига себе си, ще се снижи, а който смирява себе си, ще бъде въздигнат.

Иво Койчев

IMG 0019

 

 

 

 

 

 

 


Сподели

Може да харесате още

Translate »
error: