Светът отчаяно се опитва са се справи с разпространението на коронавируса. Пo същото време обаче една друга пандемия остава на заден план, като това трае от векове.

Въпросната пандемия си има име — расизъм.

Има и епидемиологично огнище — България.

Расизмът като система

Както вече писах в друг мой материал, съществуват поне три аспекта на расизма, които често се подценяват. Първо, расистките прояви в публичното пространство обикновено биват ограничавани само до определена (а)социална група, а всъщност расизмът не е изолирано явление и не е територия, резервирана за аутсайдерите. Второ, като расизъм трябва да се определи и отсъствието или ограниченото участие на роми в политиката, институциите и престижните професии. Трето, най-правилно е расизмът да се определи като система, защото, когато колективните предразсъдъци на една социална група са поддържани от законността и контролирането на институциите (дори да ограничим това само до представители на ВМРО в МС), тогава това се превръща в една всеобхватна система, която функционира независимо от намеренията на отделни „жестоки и неморални“ личности. Следвайки това разбиране, трябва да допълним още, че това всеобхватно явление работи в полза на доминиращата социална група за сметка на ромския етнос.

Следват поредните примери, доказващи динамиката на тази система.

КПП и дронове, или за расистките мерки на български общини

Няколко дни преди да бъде обявено извънредното положение в България, “загрижени” общинари решиха да заградят ромските махали под претекста, че се грижат за тяхното здраве. Това се случи в общините Казанлък, Нова Загора, Сливен, Ямбол и София (1). Кметът на Бургас пък съобщи, че полицейски дрон щял да мери температурата на ромите от местния квартал (2). Сливенски бизнесмени даже били готови да помогнат на общината за изграждането на “карантинен лагер за роми”.

Тези мерки обаче са в съзвучие с расистката концепция на Кр. Каракачанов за решаване на “циганския въпрос”. Неслучайно негов колега реши да се възползва от пандемията и да призове за приемането на концепцията (3).

И ако това може за някои да е доказателство, че расизмът е ограничен само до представители на крайнодесни партии, какво да кажем за общинския съветник от Пловдив Йордан Иванов, който също поиска блокиране на пловдиския квартал “Столипиново“.

Антиромски медии

Антиромските медии са известни със своята редакционна политика, като те често не само озвучават реакциите на политици от патриотичните формации, но и са техни съучастници в създаването на трайни нагласи на омраза срещу ромския етнос.

Първият “израз” на расизма като система от страна на антиромските медии дойде от ПИК чрез въпрос на “журналистка” към председателя на Националния оперативен щаб. Под претекста, че задава въпрос на читатели, “репортерката” попита колко роми били заразени с коронавирус. Оптимистична беше само реакцията на генерала в случая. Видеото от пресконференцията на 27. март, на което се чува въпросът, беше бързичко свалено.

Друг подход, който антиромските медии обича напоследък, е вглеждането само в ромите, заразени с вируса, определянето на отделни случаи като “престъпни”, но заклеймяващи целия етнос, както и доколко се спазва карантината само в ромските квартали. Обичан подход е и тенденциозното представяне на фактите, превръщащ се в индиректни обвинения. 

В една подобна статия, в която няма да коментираме дали изнесената информация е поднесена тенденциозно и дали отговаря на истината, доктор стига до следното гениално заключение: “Но все пак не може да се даде гаранция, че той не е контактувал със заразени хора от Лом. Още повече, че там е епидемиологично огнище“, поясни докторът.” (4)

Не става ясно откъде докторката разполага с такава информация на фона на това, че потвърдените случаи за областта са само 11. Не става ясно и дали си дава сметка за петното, което хвърля върху цял един квартал и цяла етническа група.

Расистките мерки остават

Най-притеснителното от описаните факти е, че вероятно мерките, наложени сега заради пандемията и касаещи ромските квартали, ще бъдат запазени и след прекратяването на извънредното положение. И така, както в момента се наблюдава вълна от расизъм спрямо китайците, които непременно се приемат за разпространители на заразата, поредното клеймо е напът да се стовари върху ромите. И никой не знае колко време след овладяването на епидемията ромите ще се сочат с пръст навсякъде като носители на заразата. А до частичното или пълно ограничаване на свободното придвижване на представители на етноса след това остава само един “отговорен” и патриотично настроен общински съветник или някой суперпрокурор.

А сега да разширим малко изводите. Всички описано тук е поредният експеримент за ограничаване на гражданските свободи в България. Проблемът е, че мнозинството забравя, че всичко започва от ромските махали, но никога не спира само дотам.

БЕЛЕЖКИ:

  1. https://www.mediapool.bg/reditsa-obshtini-postaviha-romski-kvartali-pod-blokada-zaradi-koronavirusa-obnovena-news304842.html.
  2. https://segabg.com/hot/category-bulgaria/mvr-zapochva-postavyaneto-na-kpp-ta-na-romskite-mahali-sofiya.
  3. https://dariknews.bg/novini/bylgariia/dzhambazki-zatvorete-getata-navsiakyde-2217498.
  4. https://zovnews.com/novini/pastorate-s-covid-19-se-e-razhojdal-i-pazaruval-v-montana-predi-da-otide-v-bolnica/?fbclid=IwAR3xQ8fkS4V9A6Fj0I66LbuTUCxWSw_M-Ug_ZS1TllSrmPRoJAPvuPMPyqc.
Русин Коцев е роден в гр. Видин, в ромския квартал „Нов път“. Той е доктор по съвременен български език от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, където през 2016 г. защитава докторска дисертация на тема „Българският език като функционираща система в интернет комуникацията“. Има публикации по темата, отпечатани в редица научни списания. Съавтор е на учебник по български език за осми клас, както и на „Български език с Драко и Мими за многоезични деца“. Освен научни публикация д-р Р. Коцев има и публицистични материали в интернет платформата „Медиум“, както и влогове в Ютуб.