ОЩЕ ВЕДНЪЖ ЗА РАСИЗМА КАТО СИСТЕМА

Едни от любимите ми стихове в Библията са тези, свързани с повдигането на очите. Макар че там нещата са поставени в по-различен контекст, всъщност се оказва, че всичко опира дотам, че системата на расизма трябва да бъде видима за колкото се може повече хора, тъй като на този етап почти всички сме с ограничени сетива и сме свикнали да говорим за расизма само при проявяване на насилие.

В друга моя статия (1) изяснявам какво представлява расизмът като система и как тя има своя собствена динамика. Тук обаче трябва да допълним, че расизмът като система означава също, че той е вкоренен в националната политика, в политиката на институциите (2), както и в редакционната политика на доста медии.

За да си отговорим на въпроса как расизмът пуска пипала в медиите, трябва да си припомним факта, че определени медии получават пари от държавата по европейски програми и механизми (повече подробности тук: http://www.fnf-southeasteurope.org/our-work/black-book/черна-книга-на-правителственото-разх/как-властта-си-купува-медии-с-нашите-па/), осгурявайки на управлението не само комфорт, но и възможност за разпространение на антиромска реторика (3).

В следващия анализ обаче ще обърнем внимание основно на медиите и на тяхната антиромска редакционна политика, която в случая се изразява в създаването на определени внушения за ромския етнос чрез тенденциозно представяне на фактите в репортажите си. Спираме вниманието си на три случая.

Важно е да уточним, че не коментираме кой е по-виновен и кой е виновен въобще, а обръщаме внимание само на разликите в медийното отразяване.

РОМИТЕ СА ПРЕСТЪПНИЦИ. ВИНАГИ

Антиромските медии са известни със своята редакционна политика, като те често не само озвучават реакциите на политици от патриотичните формации, но и са техни съучастници в създаването на трайни нагласи на омраза срещу ромския етнос. За съжаление, тази стратегия и този начин на отразяване е присъщ и за качествените медии.

Малко след като Ат. Джамбазки обяви, че ромите са разпространители на коронавирус в страната, доста медии се втурнаха в това да докажат думите му и да правят внушения, че ромите масово са недисциплинирани и поведението им е престъпно (макар и неволно техни подгласници станаха и медиаторите, чиито усилия бяха насочени предимно към махалите, потвръждавайки по този начин стереотипа).

Това ясно проличава от заглавие през април месец в електронното издание “Конкурент”, което гласи: “Престъпно! Заразеният пастор от Лом бил в чужбина, лъгал докторите” (4).

Същата медия обаче е доста пестелива през месец юни, когато български фелдшер и съпругата му напускат болницата, въпреки че са заразени. Разликата в отношението е видима не само при сравнения на заглавията, но и на обема на двете статии. Във втория случай заглавието е неутрално: “Пациенти с коронавирус доброволно напускат болницата в Шумен” (5).

И докато тук става въпрос за регионална медия и може да се заключи, че това не е тенденция в отразяването на отделни събития, нека видим как двете събития са отразени по една от националните медии.

Същата разлика и същите внушения откриваме не само във въведенията към двете видеа по Нова тв, но и в съдържанието на материалите. Когато говорят за ромския пастор, водещите открито изразяват възмущението си и с подигравателен тон въвеждат към видеото.

При отразяването на случая с българския фелдшер заглавията са с въпросителен характер: “Опасна небрежност? Пренасял ли е фелдшер Covid-19 заразата в Шуменско?” Вижда се, че водещите са предпазливи в оценъчните изказвания (6).

Ето обаче по какъв начин се въвежда към видеото със заразения ромски пастор. Надписите са оценъчни и осъдителни: “Въпреки симптомите на коронавирус мъж обиколи Монтана. На пазар и разходка, преди да го приемат в болницата”. Чуйте и въведението на двамата водещи във видеото, от което ясно личи негативното отношение към пастора, особено като се сравни с въведението от горния случай. Сравнете също, че единственото обвинително изказване в първия случай идва от кмета на селото, докато целият репортаж за ромския пастор е осъдителен, при това спрямо целия ломски квартал (7).

ОБРЪЩАНЕ НА ОБЕКТИВА

Друг подход, който антиромските медии обича напоследък, е вглеждането само в ромите по отношение на спазването на мерките, като във фокуса е единствено доколко се спазва карантината в ромските квартали.

През месец април БТВ излъчи материали, посветени на евангелска служба в гр. Самоков. В обектива, разбира се, е ромска църква (8, 9). От материалите става ясно също, че има глобени и че институциите не са останали безучастни.

На другия полюс стоят нещата обаче със струпването на хора по време на взривяването на ИПК “Родина”. Единствените снимки от събитието бяха качени във фейсбук. Липсва медийно отразяване и активност от страна на правораздавателните органи, въпреки че отново са нарушени противоепидемиологичните мерки, вероятно защото не става въпрос за роми. И разбира се, обективите са насочени в другата посока.

снимка: Иво Тодоров, 26.04.2020 г.

ТЕРОРИСТИ С КАМЕРИ?

Само преди няколко дни депутатът от БСП Валери Жаблянов се оплака в НС, че е налице електронен “тормоз върху народните представители. тяхното дискредитиране в телевизии и други средства за информация, подборното снимане, неуместното показване и на нанасянето на морални и други щети върху отделните народни представители”, след като медии ги снимаха, че не носят маски (10).

Както да кажем обаче за случая от 25 април, когато екип на БТВ реши да дебне кой ще наруши забраната за напускане на ромски квартал в гр. Сливен? Тук не е ли налице тормоз, при условие че самата мярка за затваряне на квартала е дискриминационна? Не се ли нанасят морални и други щети не само върху отделни роми, но и върху целия етнос?

Това всъщност е поредното доказателство за расизма като система, при която доминиращият етнос, от една страна, често получава по-леки наказания или въобще се разминава с такива (както е в случая със зрителите на взрива) или пък от друга страна, има властта да определи едно и също действие като неморално, да получи своята гласност и отразяване в медиите, но само когато засегнатите са от правилния етнос.

НАСОКИ БЕЗКРАЙ

Най-интересният въпрос след всичко описано дотук не е дали медиите разполагат с насоки за отразяване по определен начин на материали, свързани с роми (по подобие на насоките, появили се преди няколко дни в социалните мрежи), а дали някога те ще се появят публично.

Представените случаи са поредните доказателства за динамиката на расизма като система в България и ако се разглеждат изолирано от другите нейни прояви, не могат да се оценят правилно, защото представляват само едно “парче” от огромна картина. И много лесно могат да бъдат приети като доказателство единствено за различното отношение на медиите, което се проявява спрямо ромите. Ако си повдигнем очите обаче, ще видим всеобхватността на расизма като система.

БЕЛЕЖКИ:

  1. https://www.ivokoychev.org/%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D1%8A%D1%82-%D0%B2%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%8F-%D0%B4-%D1%80-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B8%D0%BD/
  2. Още по темата тук: https://www.ivokoychev.org/%D0%BF%D0%BE-%D0%B2%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%B6%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D0%B0-%D0%B4-%D1%80-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B8%D0%BD/
  3. https://medium.com/%40russyn.asenov/%D0%B7%D0%B0-%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D0%B2%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%B2-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-5bdbc0919302
  4. https://www.konkurent.bg/news/15858944902795/prestapno-zarazeniyat-pastor-ot-lom-bil-v-chuzhbina-lagal-doktorite
  5. https://www.konkurent.bg/news/15922916499030/patsienti-s-koronavirus-dobrovolno-napuskat-bolnitsata-v-shumen
  6. https://www.vbox7.com/play:82564588e2
  7. https://www.vbox7.com/play:0ab6b97dff
  8. https://btvnovinite.bg/bulgaria/desetki-sa-globeni-sled-liturgija-za-cvetnica-v-samokov.html
  9. https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sutrin/zashto-stotici-narushiha-zabranata-i-se-sabrah
  10. https://www.dnevnik.bg/politika/2020/06/25/4083109_bsp_obvini_mediite_v_elektronen_teror_i_vakhanaliia/?fbclid=IwAR3rbQlZnK239mjzWndon1OAiCFgK2uTp22_CZQQ5v2Hxb5uoCQNBgi9leg

Русин Коцев е роден в гр. Видин, в ромския квартал „Нов път“. Той е доктор по съвременен български език от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, където през 2016 г. защитава докторска дисертация на тема „Българският език като функционираща система в интернет комуникацията“. Има публикации по темата, отпечатани в редица научни списания. Съавтор е на учебник по български език за осми клас, както и на „Български език с Драко и Мими за многоезични деца“. Освен научни публикация д-р Р. Коцев има и публицистични материали в интернет платформата „Медиум“, както и влогове в Ютуб.