Седем причини да постим според писанията – Майк Бикъл

от Editor
569 четено
Сподели

1. Постим, за да преживеем силата на Бога в нашето лично служение.

Kогато учениците не можаха да освободят демонизираното момче, Исус им каза, че подобен вид демони не могат да излязат освен чрез пост и молитва (Матей 17:21). Силата в проповядването на Йоан Кръстител беше свързана с това, че постът беше негов начин на живот (Матей 11:18).

Много от хората, които са предизвиквали велики съживления са постили редовно. Примери за това са Джон Уесли, Джордж Уитфийлд, Джонатан Едуардс, Дейвид Брейнард и Чарлз Фини. Уесли е постил ежеседмично, в сряда и петък. Той казва: “Човек, който никога не е постил е точно толкова на път за небето, колкото човека, който никога не се е молил.” Джон Лейк (1870-1935) търсил Бога с много пост и молитва. Бог освобождавал мощни изцеления чрез него. В Южна Африка, за период от 5 години, той бил свидетел на 500 000 изцеления.

2. Постим, за да получим пророческо откровение за последното време.

Данаил търсеше Бога с пост и молитва, и получи откровение за съдбата на Израел през последното време (Данаил 9:1-3, 20-23; 10:1-3, 12-14). След като пости 21 дни, ангел му каза, че молитвите му бяха чути, понеже той беше настроил сърцето си да разбира. (Данаил 10:12). След като търси Господа, ангелът Гавраил му даде “умението да разбира” (Данаил 9:20-23).

“Тогава ми рече: Не бой се, Данииле; защото от първия ден откак ти приклони сърцето си да разбираш и да смириш себе си пред своя Бог, думите ти се послушаха; и аз дойдох поради думите ти.” (Данаил 10:12).

“Тогава обърнах лицето си към Господа Бога, за да отправя към Него молитва и молби с пост…дори още като говорех в молитвата, мъжът Гавриил,….И вразуми ме като говори с мене, казвайки: Данииле, сега излязох да те направя способен да разбереш…затова размисли и разбери видението.” (Данаил 9:3, 21-23)

Ще има нечувано освобождаване на пророческо откровение преди да се върне Исус (Деяния 2:17-21). Данаил пророкуваше, че в последните времена Бог ще издигне “хора с пророческо разбиране”, които ще учат множествата. (Данаил 11:33-35; 12:4, 10). Тези хора ще имат разбиране за това, което Бог прави в тези дни (Еремия 23:18-20).

3. Постим, за да се изпълнят обещанията на Бога за нашия град или нация.

Господ има пророчески планове и обещания за всеки град и нация. Божиите пророчески обещания са покана. Те не са гарантирани и безусловни. Ние трябва активно да търсим Господа, за да се изпълнят. Данаил се молеше и постеше за изпълнението на Божието обещание да освободи Израел от плен и да се завърне в неговата земя (Данаил 9:1-3, 10:1-4).

Бог отговори на Неемия след като постеше и се молеше за Божиите обещания към неговото поколение (Неемия 1:3-11;9:32-38). След като Корнилий постеше и се молеше, цялото му семейство беше спасено и врата на благодат се отвори за езичниците, за да се спасят (Деяния10:1-4, 30-31).

4.  Постим, за да спрем определена криза (индивидуална или национална).

В Писанието е описан и пост, по време на който търсим Бога за милост относно някоя лична криза. Анна, майката на Самуил, не можеше да забременее, но поради поста и молитвата Бог й отговори, като й даде син, който порасна и стана пророк. (1 Царе 1:7)

В много случаи, Бог помагаше на Израел в трудни ситуации след като Израел се обръщаше към Него в молитва и пост. Йоил пророкуваше, че Бог ще съди Израел, използвайки скакалци и нахлуването на Вавилонската армия (Йоил 1:2-18; 2:1-9). И в двата случая, Йоил викаше към Израел да се обърне към Бога в молитва и пост (Йоил 1:13-14;2:12-15). Когато няма човешко разрешение на кризата в определена нация, трябва да постановим пост.

Йона предупреди нечестивия град Ниневия, че Бог ще го унищожи. Но когато Ниневия се покая с пост, Господ показа милост и пощади града. (Йона 3:3-9).

5. Постим за протекция.

Преди Ездра да поведе групата евреи от Вавилон към Израел, за да помогнат да възстановят своята нация, той постеше и се молеше на Бога за протекция, защото мисията щеше да бъде много опасна (Ездра 8:21-23). Пътуването по оново време наистина беше опасно, понеже банди от крадци често атакуваха хората, за да ги ограбват.

Естир призова евреите в Персия да постят три дни след като Аман задейства плана си да унищожи всички евреи (Естир 3:13; 4:7). Естир също се нуждаеше от протекция, понеже тя първо щеше да се доближи до цар Асуир без царско повикване, а наказанието за това беше смърт. Много хора извикаха в пост и молитва (Естир 4:3, 16; 5:1-6). Господ пощади живота на Естир и обърна плановете на Аман върху самия него (Естир 9:1).

6. Постим за да получим насока. 

В Новия Завет църквата постеше, за да получи свръхестествена насока. Ние постим за насока в нашия личен живот, семейство, служение или за нашата роля в обществото и др.

Павел и други ученици постиха и се молеха за насока за своето служение (Деяния 13:1-2), както и преди да изберат и поставят в служение старейшините на новите църкви в Листра, Икония и Антиохия.

7. Постим, за да израстваме в интимност с Исус. Наричаме това Младоженчески пост (Матей 9:14-15)

Да бъдем Невяста на Христос означава да имаме привилигирована позиция, познавайки Неговите желания.

Като синове на Бога ние сме в позиция да опознаем силата на Бога, идваща от Неговия престол. Като Невяста на Христос ние сме в позиция да разберем желанията на Неговото сърце.

Автор: Майк Бикъл

UnknownМайк Бикъл е директор на  International House of Prayer Missions Base of Kansas City, организация с евангелски мисии, фокусирана върху молитва с поклонение 24/7, която се занимава с много евангелски и вътрешно градски мисии, заедно с множество инициативи в правосъдието, засаждане на молитвени домове, и обучение на мисионери.


Сподели
Translate »
error: