Болестите на ромския етнос – Иво Койчев

от Editor
658 четено
Сподели

Греха е болест в чийто корен е смъртта!

Греха е семето на смъртта!

Има болести типично на отделни етноси, които разкриват родствени грехове. Според статистиката продължителността на живота при ромите е около 60 години, много рядко умират на 70-80 години както е при другите етноси.

Най-често срещаните заболявания при ромите от които умират са: Хипертония, Инсулт, Инфаркт. Това са болести на Кръвта, Главата и Сърцето.

Какво иска да каже Бог на ромите чрез тези болести, които атакуват един цял етнос и продължителността на живота им е намален?

Писанието казва, че в кръвта е живота, какъв е живота на ромите в настоящето, какви са неговите ценности, кой ги определя? Маргиналния живот истински живот ли е? Хайде помислете малко? Докога животът на ромите ще се определя от социални политики, а не от тяхната вяра в Христос? До кога ще отхвърляме ценности и идеали, които биха ни дали способности за отговорност пред семейство и общество. Дори вярата ни е станала маргинална, наричам я гето вяра – аз и Бог, пък каквото ще да става!? Какви са последствията и греховете от такъв живот? Изолация, тягост, бедност, анемичност, недохранване, затлъстяване, страх, умствен контрол, скитничество, отхвърляне, презрение и др. Това е болестно състояние, което влияе върху цял етнос и съкращава неговият живот!!!

А какво казва Писанието за главата? Главата е символ на управление, власт и сила. Когато главата е болна, идва дезориентация, шизофрения, непостоянство, анемичност, омайване. Питаме се защо в по-голямата си част ромите не са в състояние да разбират обществените процеси, защо се подлагат на постоянно политическо манипулиране и винаги някои ги подлъгват и използват? Уверен съм, че това се крие в нашата наследена култура в миналото. Ромската култура е оформила своята идентичност в среда на отхвърляне, презрение и гонение. Когато си сведен до ниво на етническо самосъхранение, много не те интересува кой те управлява и каква е идеологията на това управление (комунизъм, фашизъм или комунистическа демокрация) – важното е да оцелееш. Оцеляването не е живот, оцеляването е робство. Ето защо робския манталитет се е вкоренил дълбоко в манталитета(главата) на ромското самосъзнание. Какви са последствията и греховете от тази болест? Страх, робство, гетовизъм, малоценност, контролиране, предателство, безразличие, нагаждачество, просячество, бедност, скитничество, непокорство, затвор и др.

И накрая какво казва Писанието за сърцето? Сърцето е най-важния орган, изворът на живота. Също и сърцето определя твоята идентичност. Каква е идентичността на ромите? Смея да кажа, че ромите са загубили своето сърце, или все още го търсят и не могат да го намерят. Ромите са загубили своята идентичност. Опитват се да намерят идентичността си в културата си, но тя е празна, куха, музикално-чалгарска, не носи стил, няма авторитет. Къде са ромските интелектуалци, писатели, историци, професори и прочее? И не говоря за един или двама, или за някой ром-европеец, а за нашенските, българските, КЪДЕ СТЕ БЕ? Сърцето исторически не е обрязано, твърдо е като камък, не е чувствително, пустинно, скитническо, индийско – каквото и да означава това. Опитваме се чрез Сорос да го обрежем, но нещо не се получава, а в Писанието се казва, че Духът е този който обрязва, вярата е тази която обрязва, Бог е този Който обрязва… Сърцето на ромите е празно, няма идеали и ценности , които да формират ромската идентичност и култура в национален аспект. Гордостта от това, че си ром не се покрива. Млад човек ми пише следното: по някога това което гледам при нас ромите ме кара да се срамувам…! Това ме довежда до следното заключение, че съвестта на нас ромите е прегоряла, нямаме чувство, липсва отговорност, а как ли ще ги имаме след като сърцето го няма или по-точно сърцето е болно и е в състояние на инфаркт. Какви са последствията и греховете от тази болест? Парализа, безнадежност, оцеляване, смърт…!

Къде се крие разковничето за да бъдем изцелени от тези болести? Необходимо е вяра в Христос и образование, което да ОБРАЗУВА нещо стойностно в ромите и техните семейства. ТОГАВА СЛЪНЦЕТО НА ПРАВДАТА ЩЕ ИЗГРЕЕ С ИЗЦЕЛЕНИЕ В КРИЛАТА СИ!

Вярвам, че ромите като етнос могат да преживеят своето възраждане, просвещение и трансформация в България. За последно ще цитирам Ганди по памет: Ти си промяната която искаш да видиш в света.

Нека всеки започне първо от себе си!

Бог да Ви благослови изобилно в Христос!

Автор: Иво Койчев

Иво Койчев

 

 

 

 

 

 

Ромският живот - болен, кален и кратък

„Ромите няма да ни завладеят. Те живеят кратко. Няма да видите ром с побелели коси” – с тези думи един от заместник-председателите на БАН успокои журналистите по време на неотдавнашното представяне в София на монографията „Населението на България”.

Една статия на “Дойче Веле” по същия въпрос: Страховити болести като туберкулозата, които в Европа са забравени от десетилетия насам, си имат нов дом – ромските гета на България. Там децата тънат в смет и кал – и умират. Те самите ли са виновни за мизерията?

 

https://www.dw.com/bg/ромският-живот-болен-кален-и-кратък/a-15595041


Сподели

Може да харесате още

Translate »
error: